Forsiden
Leirskole
Påskeferie
Hytteutleie
Opphold for grupper
Ridning
Familieferie
Samarbeidspartnere
  

Rondeheim 60 år

For 60 år siden startet Terje og Dagfrid Vigerust den første faste leirskolen i Norge og fikk i 1962 lovfestet leirskoleopphold som en del av den offentlige skolen

(Del gjerne en god historie og bilder fra den gang du var her i skjemaet nederst på siden)

 

I 1987 tok datteren Torill og hennes mann Jan over driften.

 

Siden 1957 har over 150 000 norske og utenlandske skoleelever og familier besøkt Den Norske Fjellskolen og hatt Rondeheim som sitt hjem og skole en ukes tid. Mange elever over hele landet husker nok leirskoleoppholdet som det hittil første møte med naturen og fjellet. Det ble for mange den store, levende og mektige skolestua, full av nye inntrykk og opplevelser, gutten og jenta på egen hånd, langt borte fra mor og far. Kanskje var det også her man første gang fikk kjæreste? Og kanskje var det her at en klatret i fjell eller satte dynetrekk på for første gang? Fjellskolen har fremmet selvstendighet og fysisk ferdighet, vekket nysgjerrighet og skapt interesse for naturen, og således fostret fjellvandrere, naturforvaltere og miljøforkjempere i 60 år.

 

 

Eiendommens historie

 

Den Norske Fjellskolen Rondeheim, et sted hvor mange barn, ungdommer, familier, grupper og foreninger har fått utfolde seg i snart 60 år. Men først skal vi reise helt tilbake til 1956, en høstdag hvor en 28 år gammel lærer fra Gudbrandsdalen, med tilholdssted i Oslo stod på tunet på Sæterheim og skulle ta sitt livs største beslutning. Skulle han kjøpe Sæterheim Høyfjellspensjonat og starte sin drøm om å integrere fjell, natur og friluft inn i den Norske skolen, etter flere år som lærer ved Majorstua skole i Oslo? Terje søkte pedagogiske råd hos Gunnar Ween, en tidligere arbeidskollega da Terje var lærervikar på Ski. I utgangspunktet var det datteren til Gunnar, Dagfrid, Terje ønsket å treffe. Han hadde bestemt seg at det var henne han ville ha, og slik ble det også etterhvert.

 

 

 

 

Terje overtok i januar 1957, og fikk den første tiden mye og bryne seg på. Han måtte jo få skoleklasser til å ta turen hit. Det var mye planlegging både på eiendommen og økonomisk. Den første klassen stod allerede på tunet en februardag i 1957, med klasseforstanderen Dorrit Hazeland var en tidligere kollega av Terje. Oppholdet kostet 16 kroner døgnet per elev, og Terje var både turleder, underviste, lagde mat og så til at alle hadde det vel under oppholdet. Terje fortsatte med turister, og planla videreutviklingen av et pedagogisk opplegg for skoleelever med undervisning i den Norske fjellheimen. Utstyr lagde han selv, men han fikk også kjøpt noe av forsvaret og restmaterialer av byggefirmaer. Dagbladet kom og skrev en flott reportasje i mars da neste klasse skulle på besøk, journalisten var en bekjent av Terje. I påsken kom Dagfrid på besøk og hun kom for å bli, senere giftet de seg og de utfylte hverandre godt i rollene som drivere av Rondeheim.

 

 

 

 

 

Det var ikke lett å drive en ukjent leirskole på fulltid enda, og mellom sesongene reiste Terje og Dagfrid hjem til hennes foreldre for å spe på inntekten med lærerarbeid i Ski. Det ble brukt tid på å presentere opplegget for skoler og lærere, det var ikke lagt til grunn for noen offentlig støtte til et slikt formål ennå. Etter gransking i lovverket og tolking skulle det vise seg at paragraf 26, nr. 4 under "Lov om folkeskolen" kunne gi åpninger for leirskoleopphold som endel av skoleverket. Kommunen kom på besøk og sendte sin anbefaling videre til departementet. Å få et svar skulle vise seg å ta tid men etter et år kom svaret, 21. mai 1962. Og departementet mente at Fjellskolen gikk under de bestemmelser som gikk under paragraf 26 i lov om folkeskolen, som lyder som følger: " Dersom det i ein kommune ligg barneheimar, sjukehus og liknande som er opne for born frå fleire kommunar, betaler staten lærarlønna. Kommunen der institusjonen ligg, syter for læremiddel og frie skolesaker, og institusjonen syter for skolerom, innbu, reinhald, lys og brensel" og dermed ble Den Norske Fjellskolen Rondeheim Norge- og verdens første godkjente leirskole.

 

 

Terje og Dagfrid fikk fire flotte etterkommere, fjellheimen og Rondeheim har vært deres hjem igjennom deler av  oppveksten. Det var for en av dem det lå mest naturlig å overta, Torill. Hun har bakgrunn fra reiseliv, pedagogikk og som kokk på Barnas gård. Sistnevnte var en gårdsleirskole som også familien drev fra 1967, og i hele 15 år. Det skal sies at alle i familien Vigerust har vært bidragsytere for bedriftene og skapt et godt samhold familien innad. I 1987 flyttet Torill oppover sammen med kjæresten Jan Ljungquist med tanken om å overta. Det neste året skulle de gå i lære hos Terje og Dagfrid, før de skulle flytte tilbake til Ski og de nye driverne kunne overta med nye ideer og et friskt mot.

 

 

 

Nå i snart 30 år har Torill og Jan drevet Rondeheim, og det har ikke bare vært en dans på roser. Kommunen har tidvis hatt lite penger til den pedagogiske stønaden. Andre interesser begynte å fenge nordmenn som blant annet alpint. Derfor har de, sammen dyktige medarbeidere, måtte tenke nytt flere ganger, leirskole program måtte endres, det var ikke bare fjellturer som interesserte de tilreisende lenger. I dag preger en uke med fjellskole med fjellturer, terrengsykling, taubane, orientering, kanopadling, safari og fjelltur med hest. Dyrene på gården har hatt en stor rolle i barnas hverdag, dyr generelt gir en særegen følelse av mestring og innvirker barn på en helst spesiell måte.

 

 

Det har ikke bare vært leirskole men også en allsidig turistbedrift, med tilbud om mange forskjellige aktiviteter.

Dessverre har Jan blitt rammet av uhelbredelig kreft, og ingen naturlige arvtagere står klare til å kunne overta og drive Rondeheim. Torill og Jan's aller største ønske er at noen, med samme intensjoner og mål som dem kunne ønske å fortsette dette vakre eventyret i foten av Rondane... Har du den samme lidenskapen, eller en drøm om å kunne drive ditt eget i et slik fantastisk landskap, ja da har du en unik og ytterst sjelden mulighet!

 

  

 

(Del gjerne en god historie og bilder fra den gang du var her i skjemaet under)

 

 

 

 

 

 

 

Del